Dieta sportowca (młodego piłkarza)
Jak należy układać dietę?
Jagoda Podkowska, dietetyk sportowy, przedstawia dziesięć najważniejszych zasad, jakimi powinni kierować się młodzi piłkarze.
Dziesięć najważniejszych zasad diety piłkarza:
- Dbajcie o odpowiednie nawodnienie – powinniście wypijać w ciągu dnia około dwa litry wody oraz odpowiednią ilość płynów w trakcie treningu.
- Każdy spożywany posiłek powinien zawierać białka w jak najlepszej postaci.
- Każdy spożywany posiłek powinien zawierać węglowodany w jak najlepszej postaci.
- Każdy spożywany posiłek powinien zawierać tłuszcze w jak najlepszej postaci.
- Ilość i regularność w spożywaniu posiłków – dostarczajcie organizmowi zbilansowany posiłek co 2-3 godziny.
- Nie zapominajcie o śniadaniu. To najważniejszy posiłek dnia.
- Owoce i warzywa powinny się znajdować w każdym waszym posiłku. Ważne żeby łączyć białka z owocami i warzywami.
- Ostatni posiłek przed snem powinniście spożywać na dwie godziny przed snem. Posiłek nie może być zbyt ciężki, żeby organizm nie był skupiony na trawieniu, ale mógł odpoczywać.
- Na pewnym etapie trenowania możecie rozważyć suplementację określonych składników pokarmowych. Takie rozwiązanie jest skierowane do nastoletnich zawodników. Koniecznie jednak trzeba skonsultować się z trenerem i specjalistą.
- To, co jecie, buduje wasze ciało. Wybierając posiłki unikajcie fast-foodów, cukierków, napojów kolorowych gazowanych, tłustych i ciężkich potraw.